top of page
orthomoleculaire therapie.jpg

ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

WAT IS ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE VOLGENS DE kPNI-FILOSOFIE?

Orthomoleculaire therapie is een benadering die gericht is op het herstel van onze gezondheid die onder druk staat door het Westerse eet- en leefpatroon. De tol die dit patroon eist, manifesteert zich in onder andere aanhoudende vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, gewrichtspijnen, slaapstoornissen en gewichtsproblemen. Ons lichaam heeft zich gedurende honderdduizenden jaren aangepast aan het leven van een jager-verzamelaar, maar de laatste 12.000 jaar zijn we afgeweken van dit evolutionaire pad, met negatieve gevolgen voor onze gezondheid.

De moderne "leeuw" die ons bedreigt, is niet langer een fysiek roofdier, maar eerder de stress van het dagelijks leven, druk verkeer, financiële zorgen en relationele stress. Ons stress-systeem, dat is ontwikkeld voor acute stress, begrijpt de huidige chronische stresssituaties niet, wat leidt tot problemen zoals burn-out, chronische vermoeidheid en schildklierproblemen. Daarnaast zijn we afgestapt van ons oorspronkelijke dieet en hebben we dit vervangen door een overvloed aan bewerkt voedsel en koolhydraten. Dit heeft geleid tot een wereldwijde epidemie van insulineresistentie, overgewicht en diabetes type 2.

Orthomoleculaire therapie, volgens de kPNI-filosofie (klinische Psycho-Neuro-Immunologie), biedt een alternatief voor deze Westerse levensstijl. Het streven naar de juiste (ortho) moleculen (moleculair) in onze voeding, geïnspireerd door ons oerdieet als jager-verzamelaars, brengt niet alleen fysieke gezondheid, maar stabiliseert ook de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Dit dieet omvat vooral gezonde vetten, (blad)groenten, knollen, zaden, noten, fruit, eieren, paddenstoelen, vis, zeevruchten en gevogelte. Deze oervoeding, het gebruik van geschikte supplementen en regelmatige lichaamsbeweging vormen de drie pijlers van de orthomoleculaire levensstijl volgens de kPNI-filosofie.

HOE BEGIN JE MET ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE?

Meestal is er een spreekwoordelijke druppel, de zoveelste ochtend dat je moe en stram wakker wordt en je je moet voortslepen, of die aanhoudende constipatie of diarree, die steeds weerkerende hoofdpijn, een prikkelbare darm, een opgeblazen gevoel na de maaltijd... Op een dag heb je er genoeg van, heb je het gevoel dat pillen niet helpen en wil je het grondiger aanpakken. Of misschien ben je op zoek naar voeding die je lichaam energie geeft, afslankt en in balans brengt? Of je wil af van die voortdurende trek naar tussendoortjes, beter bekend als de “sugar cravings”? Motivatie is de start om je gezondheid terug in eigen handen te nemen. Na een grondige anamnese, eventueel ondersteund door orthomoleculaire screening van de bloedwaarden en darmmicrobioom, gaan we op zoek naar de oorzaak van de problematiek. In geval van stress kan ook een cortisolspeekseltest worden aangevraagd. Ook kan met bioresonantie een energetische meting worden uitgevoerd waardoor bepaalde oorzaken kunnen worden blootgelegd. Met de juiste voeding, suppletie en beweging nemen we het probleem ten gronde aan.

WELKE KLACHTEN WORDEN BEHANDELD?

 

Bij Praktijk De Feniks bieden we orthomoleculaire therapie onder de vorm van gericht voedingsadvies en behandelen we diverse klachten, waaronder spijsverteringsklachten, prikkelbare darm, SIBO, overgewicht, chronische hoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid, allergieën en intoleranties, burn-out en chronische stress, suikerverslaving, insulineresistentie, diabetes type 2, chronische hoofdpijn en de ziekte van Lyme. We staan klaar om je te begeleiden op jouw pad naar een gezonder en meer gebalanceerd leven.

PRIJS

 

Eerste consult: 1,5 uur (+ persoonlijk verslag): 100 euro

 

Opvolgconsult(en): 0,5 tot 1 uur: 50 euro

MEER INFO

Therapeut Nancy Danneels haar website orthoflow geeft meer uitgebreide info over orthomoleculaire therapie. Je kan via haar website een afspraak inplannen.

bottom of page